În 2011 Nouriel Roubini, economistul ce a prezis criza financiară din 2007-2008, spunea cu privire la capitalism: „Karl Marx a avut dreptate, capitalismul se poate autodistruge! […] Fiecare companie vrea să supraviețuiască, reducând costurile cu forța de muncă. Costurile cu forța de muncă inseamnă venitul salarial și consumul. Din cauza asta este un proces autodistructiv”.
Cele două sisteme politico-fianciare, capitalismul și socialismul, oferă soluții diametral opuse cu privire la viața socială a omului. Capitalismul iși caută profitul, iar socialismul cât mai mulți adepți, fiecare obținând puterea fie prin forță financiară, cu tot ce deriva de aici, fie, în cazul socialismului, prin numărul mare de susținători.
Socialismul poate fi considerat un sistem utopic, în care ființele raționale, egoiste, își canalizează forțele pentru binele comun. Există deja teorii care văd cooperarea umană posibilă, cooperare înscrisă chiar în codul nostru genetic.
Pare fi o luptă între democrație și totalitarism (comunism), insă un stat capitalist nu este și veritabil deomocrat. La fel și un stat socialist, ce poate exista și în alte forme decât comunismul și care nu produce în mod fatalist subcultură.
Este capitalismul un sistem incapabil de dezvoltare în armonie cu moralitatea? Ori este socialismul un ansamblu sortit mediocrității și obscurantismului? Avem posibilitatea amalgamării și întemeierea unei arhitecturi noi, având la bază umanismul?
Vă invităm să ascultați podcastul – Capitalism vs Socialism
Resurse: Diferențe/Asemănări între Capitalism și Socialism
Dupa Capitalism si Socialism – Solutii
Problema reala a capitalismului Poate fi capitalismul moral?
*imagine: debate.org