Home / Podcast / Capitalism vs Socialism

Capitalism vs Socialism

Capitalism vs SocialismÎn 2011 Nouriel Roubini, economistul ce a prezis criza financiară din 2007-2008, spunea cu privire la capitalism: „Karl Marx a avut dreptate, capitalismul se poate autodistruge! […] Fiecare companie vrea să supraviețuiască, reducând costurile cu forța de muncă. Costurile cu forța de muncă inseamnă venitul salarial și consumul. Din cauza asta este un proces autodistructiv”.

Cele două sisteme politico-fianciare, capitalismul și socialismul, oferă soluții diametral opuse cu privire la viața socială a omului. Capitalismul iși caută profitul, iar socialismul cât mai mulți adepți, fiecare obținând puterea fie prin forță financiară, cu tot ce deriva de aici, fie, în cazul socialismului, prin numărul mare de susținători.

Socialismul poate fi considerat un sistem utopic, în care ființele raționale, egoiste, își canalizează forțele pentru binele comun. Există deja teorii care văd cooperarea umană posibilă, cooperare înscrisă chiar în codul nostru genetic.

Pare fi o luptă între democrație și totalitarism (comunism), insă un stat capitalist nu este și veritabil deomocrat. La fel și un stat socialist, ce poate exista și în alte forme decât comunismul și care nu produce în mod fatalist subcultură.

Este capitalismul un sistem incapabil de dezvoltare în armonie cu moralitatea? Ori este socialismul un ansamblu sortit mediocrității și obscurantismului? Avem posibilitatea amalgamării și întemeierea unei arhitecturi noi, având la bază umanismul?

Vă invităm să ascultați podcastul – Capitalism vs Socialism

Resurse: Diferențe/Asemănări între Capitalism și Socialism

Dupa Capitalism si Socialism – Solutii

Problema reala a capitalismului          Poate fi capitalismul moral?

*imagine: debate.org

Facebook Comments

About prosicontra

Check Also

Democrație și vot

Democrația este sistemul politic în care puterea, teoretic, se află în mâna poporului, în mâna majorității. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.