Home / Podcast / Etnia Romă – Controversă istorică și actuală

Etnia Romă – Controversă istorică și actuală

tigani-copii-655x360Țiganii au fost și sunt marginalizați în România și în întreaga lume. Care este cauza segregării etniei rome în societate? Cauza primară o reprezintă rasismul față de culoarea pielii? Sau poate obiceiurile diferite, uneori catalogate, mai mult sau mai puțin, tribale, primare? Există soluții pentru o integrare în societate? Cum abordăm acest subiect?

Înrobirea țiganilor, biserica ortodoxă numărându-se printre principalii beneficiari, a adus multe beneficii private dar și naționale, statale. Foarte mulți boieri sau familii înstărite, au beneficiat de munca și sclavia țiganilor. Datorăm noi, societatea actuală, biserica ortodoxă în special, o curmare, cel puțin, a ipocriziei? Suntem pregatiți să ne asumăm responsabilitatea pentru suferința și lacunele integraționiste în ceea ce-i privește pe țigani?

Pe de altă parte trebuie să ne întrebăm cum ne putem delimita și dacă trebuie să ne delimităm de comportamente asimilate, poate în mod eronat, ca fiind comportamente așa zise țigănești.

Spunem un nu hotărât rasismului și a urii rasiale, etnice și religioase. Credem în valorile liberale și a egalității oricărei persoane umane, indiferent de ce sânge îi curge prin vene. Asta nu ne împiedica să discutăm problemele reale ce au însoțit anumite grupuri etnice și să identificăm soluții. Poate vinovați suntem chiar noi.

În România, conform ultimului recensământ, trăiesc cca 600.000 de romi, dar estimările neoficiale ajung înspre 1,5 milioane de romi, sau chiar 3 milioane (conform estimărilor Băncii Mondiale).

Surse:
Wikipedia link1 Wikipedia link2 
Gandul.info Recensământ România
Historia academia.edu
Istoria Rromilor – Autor: Petre Petcuț (absolvent rom al Facultății de Istorie 2002)

Foto: Infocons.ro

Facebook Comments

About prosicontra

Check Also

Democrație și vot

Democrația este sistemul politic în care puterea, teoretic, se află în mâna poporului, în mâna majorității. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.