Home / Blog / Fratele mai mare al Islamului – Creștinismul

Fratele mai mare al Islamului – Creștinismul

Fratele mai mare al islamuluiDupă atentatele de vineri noapte din Paris – Franța, islamul (radical) intră din nou în atenția presei și în preocupările oamenilor gâtuiți de atâtea orori ce se petrec ceas după ceas în toată lumea. Deja nu ne mai surprinde, nu ne mai miră, cinismul atentatorilor, dorința lor de a muri, disponibilitatea lor imediată de a renunța la lumea asta, păcătoasă, în speranța uneia mai bune după moarte.
În podcast-ul de-aici, Cristi a menționat importanța valorii intrinsece a vieții, o însemnătate ontologică, care nu se pierde indiferent de conjunctură, indiferent de timpul în care trăiești, ori de suferința (chiar și numai psihologică) de care ești marcat ca individ, viața având valoare indiferent de cum este trăită și în orice context socio-cultural.

Sistemele religioase, mai ales cele avraamice, respectiv creștinismul și islamul, ambele având ca geneză iudaismul (la rându-i o religie avraamică), au respect pentru viață doar în contextul existenței viitoare, a vieții ce va să vie, ca răsplată pentru cei aleși ori neprihăniți.

Negativismul lor (al acestor religii) cu privire la lumea actuală, scepticismul arătat față de instituțiile pământești, duce la o formă ciudată de nihilism religios. Fratele mai mare al islamului are acelasi ADN.

Creștinismul nu (mai) naște atentatori gata să-și dea violent viața în numele credinței sfinte, nu (mai) are brațele înarmate. Denominațiunile creștine nasc nihiliști post-moderni.
Creștinul evanghelic nu simte nevoia de a se implica în societate, declară că nu are chemare să schimbe lumea, să o prețuiască, să iubească viața, ci este ales să deteste manifestările umaniste, să disprețuiască optimismul. Creștinismul trebuie să predice sfârșitul lumii și să își manifeste încrederea în Dumnezeu atunci când tragedii, masacre, cataclisme, au loc în lumea asta pierdută, să manifeste o încredere brăzdată de o anume bucurie a pedepsei, o bucurie aproape patologică, asemenea celei manifestate de o mulțime de creștini o dată cu dezastrul de la clubul Colectiv.
Creștinismul se comportă la fel ca islamul. Credincioșii săi își dinamitează propriile vieți, aruncându-se în obscurantism, predându-se, alienați și drogați, deznădejdii. Pentru ei Crucea lui Isus reprezintă fatalism și nu provocarea de a fi relevant, de a avea atitudine, moartea fiind soluția și nu sfârșitul căilor, a oportunităților.

O tânără de 19 ani moare pentru că, în momentul botezului în denominațiunea din care făcea parte, a semnat un document prin care refuza procedura transfuziei de sânge. Așa a înțelege creștinismul să fie relevant, prin atitudinea ostilă față de viață, prin dogmatizarea valorilor ori respingerea progresului în forma cea mai agravantă.

Și creștinii ucid potențialul uman! Și ei au atentatele lor față de valorile vieții, de progresul științific, față de poziția femeii în societate, față de copiii ce cresc în familii ce urăsc știința, copii ce petrec mai mult timp învãțând texte religioase ori memorând întregi capitole bliblice, în loc să-și aloce ceva timp noilor descoperiri în materie de fizică, chimie, astronomie.

Ne declarăm surprinși de radicalismul islamului și față de ororile sale, dar avem nevoie de o oglindă realistă, de o cercetare profundă a valorilor, de o analiză atentă a interpretărilor biblice.

Vineri, 13.11.2015, fratele mai mic al creștinismului a fost surprins în acțiune. Acei atentatori credeau în Dumnezeu, în răsplata viitoare, în sfințenie, în nevoia de reformă morală, se rugau dimineața și oridecâteori considerau că au nevoie de inspirația divină. De ce nu ne recunoaștem în toate aceste practici? „Suntem fratele mai mare al Islamului.”

imagine: crimetv.ro

Facebook Comments

About Claudiu

2 comments

 1. Nu religia ucide! Oamenii fac asta…
  Oricat am dori sa credem altceva, toate religiile ne invata un singur lucru:
  Sa nu faci altuia ceea ce tie nu iti place sa-ti fie facut!
  Extremismul este cel cu problema. Crestinii nu (prea) mai au extremisti pentru ca au depasit faza aceasta.

  • Se ucide in numele religiei si nu de astazi si nici de ieri. Virulenta atacurilor motivate prin credinta islamica intrece orice imaginatie.
   Crestinii sunt fatalisti. Ei cedeaza lumea asta celor ce au curaj sa lupte pentru ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.