Home / Podcast / Religia în spațiul public

Religia în spațiul public

Religia în spațiul public

Dacă în trecut religia a avut rol stabilizator pentru masele de populații greu de stăpânit și a fost un factor de schimbare socială, astăzi ne întrebăm care îi mai este este rolul și locul în societatea secularizată în care trăim. Cat de folositoare este religia omului modern și ce autoritate mai poate avea un preot sau un pastor asupra oamenilor laici. Avem așteptări mai degrabă progresiste, umaniste de la religie, ce pare a se încăpățâna în a rămâne dogmatică și superstițioasă.

Religia în spațiul public, fie că vorbim de școală sau alte instituții publice, este din ce în ce mai greu primită. Prin însăși natura ei, religia este o credință în supranatural, în sacru și divin. Aceste particularități sunt greu de asociat cu lumea seculară în care trăim. Religia simte nevoia de a nivela valorile, de a trasa liniile în gândire, de a pedepsi când nu e cazul și a lăsa libertate în sectoarele sociale în care ar trebui să fie mult mai implicată. Scopul declarat al religiei este mântuirea sufletului, ignorând nevoile materiale și chiar spirituale, nevoi generate de cultura timpului în care trăim.
Rolul terapeutic a fost diluat și el prin actele formale prin care omul de rând intră în contact cu religia organizată. Biserica acumulează averi în timp ce cei mulți, iar cei neajutorați se simt părăsiți de stat, de societate și nu în ultimul rând de biserică.

În Romania sunt 18429 de biserici (de cult ortodox), 4022 de școli și 425 de spitale. B.O.R. deține 35000 hectare de pădure, adica suprafata a 472 de parcuri de marimea Parcului Herăstrău și încă 40000 hectare teren agricol. Toate aceste terenuri valorează circa 420 milioane de Euro. Nu discutăm de valoarea imobiliară a clădirilor de închinare și a celor administrative.

Sunt tot mai multe încercări de transformare a religiei în organizații sociale, care să aibă viziuni umaniste, seculare și care să fie mult mai implicate în societate prin acțiuni menite să schimbe mentalități și vieți, nu doar a fi colac de salvare pentru săracii lumii, pentru care religia nu mai face mai nimic. Credeți că o astfel de încercare este bine venită? Trebuie să scoatem religia din școli, din mediul academic? Trebuie ca religia să se modernizeze? Ce părere aveți despre disprețul arătat știintei de religie în general? Se poate lăuda religia în continuare ca fiind singura autoritate morală, prin însărcinarea directă de la Dumnezeu spre a o predica și a o aplica?

Ascultă podcast-ul „Religia în spațiul public”:

 Resurse: Statistici privind bisericile in România

foto: antena3.ro

Facebook Comments

About prosicontra

Check Also

Democrație și vot

Democrația este sistemul politic în care puterea, teoretic, se află în mâna poporului, în mâna majorității. …

5 comments

 1. intre religie si stiinta nu este nici un conflict

  unii oameni de stiinta contesta divinitatea, dar asta e altceva, pe alt palier

  sunt enorm de multe de zis, ca sa rezum, sunt lucruri care nu se pot explica prin stiinta, dar la care religia poate oferi raspunsuri

  religia nu e un hobby. din timpuri vechi a fost vazuta ca mediul de comunicare interactionare intre om si Dumnezeu, prin urmare asta e menirea ei si actualizarea se poate face numai prin mijloace nu si prin dogme.

  religia a dat cele mai multe valori umane, iar umanismul adevarat, adica in slujba omului nu poate exista in afara Bisericii, stric uman.

  de studiat pt cei interesati, 2 interviuri gasite pe net, interesante si la obiect cu topicul
  https://sceptik.wordpress.com/2009/04/06/interviu-cu-parintele-andrew-philips/
  https://sceptik.wordpress.com/2011/03/26/nou-interviu-cu-parintele-andrew-phillips-2011/

 2. Religia declara ca stie totul, Stiinta stie ca nu stie nimic.
  Religia nu isi supune invataturile testului falsificabilitatii, stiinta isi verifica teoria in fiecare zi.
  Religia urmareste slujirea unor dogme, stiinta urmareste slujirea unor idealuri (stiu ca voi fi contrazis).
  Exemplele pot continua..

 3. explica tu Lumina de la Ierusalim, demonizatii, vindecarile miraculoase, icoanele care plang, parintii inainte-vazatori care au profetit si apoi mai stam de vorba!

  • Explicatie pentru Lumina de la Ierusalim: https://youtu.be/6UDCa9a_FEM?t=5m7s
   Demonizatii sunt asa cum ii numeste medicina, epileptici. Vezi cartea lui Niculescu Tatiana Bran – Dupa Dealuri.
   Icoanele plang – De ce ar plange icoanele? De ce nu rad? De ce nu zambesc asa cum Isus a facut-o de atata ori? De ce? Sunt explicatii fizice foarte simple.
   Vindecari miraculoase? De fiecare data cand inghit o aspirina si imi trece durerea de cap. O adevarata minune!

 4. mda, o sa-ti raspund, dupa care ma voi retrage din discutie, si daca e sa te certi cu cineva, tre sa ai cu cine, voi sunteti sofisti, atat va duce capul

  1 – la Sfantul Mormant te poti duce cu lumanarea ta si se va aprinde odata cu celelalte. Asta nu mai are sens, cf. clipului de pe youtube. Plus de asta, desi are flacara, nu frige, alta imposibilitate fizica (presupunand ca exista pt a se aprinde lumanarea aduse de acasa).

  2 – am vazut, intamplator la o manastire din Moldova, demonizati. Un epileptic face spume, lesina, nicidecum nu are forta cat sa arunce 3 oameni cu o singura mana si sa prezica evenimente sau lucruri ascunse, cum a fost cazul in anumite aspecte. Plus de asta, un epileptic nu tipa „ma arde” cand e stropit cu agheazma, sau miruns.

  3 – raspunzi prin intrebari, fara sa dai explicatii. De ce plang icoanele si de ce plang unele cu sange iar altele cu mir? Acele lacrimi sunt accesibile oricui care ajunge la locul cu pricina si le poate analiza in orice laborator. N-am mai pomenit de moaste, ai fa gasit si la ele unele explicatii stupide.

  4 – pe site-ul Schitului de la Aiud, ca sa pomenesc doar unul din locurile de unde te poti informa, vei gasi minuni adevarate, dovedite cu acte, nu bascalie cu aspirina. Daca ai fi cunoscut oameni ca pr Iustin, Pr Cleopa si altii, ai fi vazut toate astea cu ochii tai lumesti.

  bascalia sa traiasca, si mai spui ca a murit crestinismul… voi sunteti foarte corecti, imaprtiali si deschisi la fenomen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.