Home / Blog / Ziua în care creștinismul s-a dovedit mort

Ziua în care creștinismul s-a dovedit mort

crestinismul mortVineri, 30 octombrie 2015, un incendiu într-un club din București avea să șocheze întreaga Romanie. Aproximativ 500 de tineri ce asistau la un concert rock, au fost surprinși de un incendiu violent, ce s-a întins în câteva fracțiuni de secunda în toată încăperea. La ora aceasta 27 de tineri au murit și încă cca 200 sunt răniți, dintre care mulți se află într-o stare gravă, necesitând transplanturi de piele și mai multe zeci de intervenții chirurgicale.

Toată această scenă groaznică s-a petrecut în seara de dinaintea celei în care în țările „păgâne” se sărbătorește Halloween-ul, o sărbătoare catalogată ca fiind patronată de Satana, de însuși Diavolul ce vineri seară s-a manifestat prin muzica rock cântată în clubul cu pricina.

Creștinismul, prin reprezentanții săi prezenți în mediul virtual, a arătat hidos astăzi. Mult mai hidos decât orice costumație și orice comportament diavolesc. Mulți au spus că tinerii morți, accidentați, trumatizați pe viață, au primit ceea ce au meritat. Și am găsit mai multe exemple: Creștin Total, Moldova Creștină și sute de postări pe facebook ce fac aluzia la o pedeapsă divină, sau cel puțin la o retragere premeditată a protecției supranaturale.

Tinerii aceștia nu au murit pentru bucuria creștinilor sau pentru o mică demonstrație în avanpremieră a „focului ce va să vie”.  Au murit din motive ce nu au nicio legătură cu sferele cerești, fie ele întunecate sau luminate. Creștinii autentici au omis să se poarte omenește. Moralitatea nu este dogmatică, omenia nu diferențiază oamenii buni de cei răi pe baza crezului.

Biserica Ortodoxă protestează împotriva sărbătoririi Halloween-ului pentru că ar fi o sărbătoare a morților, sau a cultului morților. Dar plimbarea de oseminte prin fața credincioșilor ce este? Cine face o adevărată sărbătoare prin plimbarea raclelor și cine face un adevărat business din prostia oamenilor?

Culturile neoprotestante și protestante acuză desfrâul și distracția. Sigur, creștinismul este al morții, al sacrificiului, al durerii și al mirosului de carne arsă în iadul pregătit de Dumnezeu. Nu poate fi vorba despre distracție, în niciun caz.

Creștinismul este mort și îi place să vorbească despre moarte doar în felul său trist, morbid și patologic. Toți ceilalți sunt pierduți.

Sâmbătă, 31.10.2015, nicio față bisericească nu a dat un comunicat de presă prin care să-și exprime suferița și impreuna-simțire cu familiile tinerilor pieriți în flăcări ori mutilați, fizic sau psihic, pe viață. Niciun îndemn de a merge la centrele de recoltare a sângelui, niciun îndemn pentru enoriași în a cerceta familiile aflate în nevoie. Operațiile estetice vor fi foarte costisitoare, vor necesita donare de sânge și nu numai. Creștinismul este mort, este dogmatic, este pentru cei ce se cred deja în cerurile sfinte.

L.E. Există un comunicat prezentat în obișnuitul limbaj de lemn al bisericii. Câți dintre cei 500 de oameni ce așteptau să doneze sange astăzi, erau oamenii evlavioși ai bisericii?

foto: dailymail.co.uk

Facebook Comments

About Claudiu

31 comments

  • Daniel, poate am gresit. Am spus ca nu exista comunicate. Ar fi trebuit sa spun ca nu exista nicio implicare reala.
   Uite ce spune pastorul Ionel Tuțac, candidat la președenția Uniunii Baptiste: „Incendiul de la „Club Colectiv”, în care şi-au pierdut viaţa 27 de tineri, iar alţi 184 au fost răniţi, a confirmat faptul că Halloween-ul este o sărbătoare periculoasă.”

   • Acea petrecere ca si alte mii ce se dau in fiecare weekend sarbatoreste depravarea morala a societatii noastre. O lume in care am uitat de Dumnezeu, in alergarea noastra dupa bani in fiecare zi. Pierderea unor vieti nu conteaza in ce fel de context e regretabila, dar ce e si mai regretabil e Faptul ca au murit fara credinta in Isus Hristos, singurul care ne ofera iertarea pacatelor. Ai foarte mare dreptate cu referire la banii pa care bisericile ii fac din afacerea osemintelor sau moastelor vreunui sfant, dar asta e din cauza faptului ca oamenii nu il cauta pa Dumnezeu. Domnul sa va binecuvinteze

    • Depravarea lumii noastre vine in contextul in care duminica de duminica, sambata de sambata, mergem la biserica, calcand printre „cadavre”, avand ca singura tinta de a ajunge in viata de apoi.

     Nu am uitat de Dumnezeu. Am uitat de oameni. Pe Dumnezeu, credem noi, il intalnim in fiecare saptamana la biserica.

 1. Cea mai importanta porunca este sa il iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.

 2. Asta inseamna sa il iubesti pe Dumnezeu, nu a merge in club sambata, Si duminica dimineata la biserica.

 3. Ai inteles putin gresit, aproapele este toata lumea, nu numai sotia sau vecinul sau colegul de munca. .

 4. nu stiu ce e asa de greu de priceput, am zis-o si eu, nu se bucura nimeni de moartea acestora, dar daca intri cu 100km in curba, risti sa te rostogolesti si sa patesti ceva. Daca ailalti constata asta de pe margine, inseamna ca se bucura? Nu, ci doar se subliniaza evidenta faptului.

  crestinismul nu e mort pentru ca il are in centru pe Dumnezeul cel viu. Singurul. Ca numele lui se face de rusine prin unii din noi, e altceva, eu daca eram patriarh, nici comunicatul ala in limbaj de lemn nu-l dadeam: cine vrea sa se inchine diavolului nu are decat. Ce-a fost acolo, se poate numi venerarea diavoleasca. Punct. Tu-i poti spune cum vrei.

  daca ai sti ce fel de oase plimba Biserica n-ai mai vorbi, dar banuiesc ca e mai simplu sa o faci, cercetarea presupune nu numai efort ci si ipoteza schimbarii, in functie de rezultat. Plus de asta, la plimbarea oaselor n-a murit nimeni, din contra.

  halloween-ul este dracesc prin manifestarea actuala, cel putin. Draci, strigoi, fantome, etc…

  • Daca intri cu 100km/h intr-o curba, da, te poti rasturna sau provoca un accident. Analogia trebuie dusa mai departe in sensul asta. Da, daca intri cu foc intr-o incapere ce este capitonata cu material usor inflamabil, da, risti sa iei foc.
   Nu are nicio legatura muzica inchinata satanei cu faptul ca focul s-a pravalit peste participanti.
   Da, muzica ne duce cu gandul spre ceea ce noi, oamenii, conventional, numim satanist.
   In schimb nu au existat violuri, nu au existat fortari ale vointei proprii, nu au existat manipularea si folosirea saracilor in servirea intereselor religioase si bisericesti. Da, acestea nu au fost.
   Bineinteles ca vineri seara nu a fost o lectie de decenta. A fost un concert de muzica roc, un concert ca toate celalalte.

   • ramasesem dator: excluzand evenimentul in sine, vorbind la general, daca stii ca exista un risc undeva, nu te duci, chiar daca nu e vorba de metal. Cati n-au fost raniti uitandu-se de pe margine la cursele de raliu, sau participand la lupte cu taurii, etc. Deci nu poti „ispiti” nici pe Dumnezeu (las c-o sa fie bine), nici pe semeni (vai, ce-am patit). Ei, daca vine potopul peste tine, sau intra altul cu tirul pe contrasens, e altceva. Intelegi diferenta?

 5. mai, mai, mai, nu vrei deloc sa pricepi

  vorbesti de conventional si bine faci ca asta e imaginea ta despre satanism: violuri, exploatare, etc

  satanismul nu reprezinta numai asta ci si: egosim, exacerbare, mandrie, razvratire samd

  treaba este ca pt tine o fi fost numai un concert, insa ca realitate, trebuie privit tabloul in ansamblu, in colectiv practic s-a invocat moartea! satanismul inseamna moarte. La un concert Andries acest lucru poate nu s-ar fi intamplat. Is lucruri care merg mana in mana si care se antreneaza unele pe altele. Nu stii absolut, dar absolut nimic despre spiritualitate, pe ce lume traiti fratilor?

  avem de-a face cu duhuri, cheama-le, provoaca-le si ele vor veni. O sa-ti para rau mai tarziu, dar tu ai cautat-o. Chiar daca nu ar fi izbucnit focul la acel concert, sufletele tot ar fi „ars”. Sufletul isi cunoaste creatorul si orice indepartare de el inseamna o mutilare a lui. Ca auto-protectie si mai ales din inspiratie oculta, ajunge sa se amageasca: nu e rau, nu violez, nu fur, nu exista duhuri malefice, e totul o inchipuire, nu exista sfinti, draci, samd

  traiti un cosmar baieti, si aici, si dincolo

  treabavoastra, voi ati ales!

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3261849/Teenage-girl-rushed-hospital-screaming-Devil-possessed-used-Ouija-board-app-smartphone.html

  doar un joc, nu? vai de voi…

  • Ma bucur ca l-ai vazut pe Satana si ca l-ai cunoscut de aproape.
   Eu prefer sa ma gândesc ca la niste oameni la acele suflete care „tot ar fi ars”. Sunt oameni bisericesti care gandesc asa: nu merg in club, nu beau, nu fumez, nu ascult muzica rock, nu sarbatoresc Halloween-ul, tin posturile sfinte, nu lucrez duminica etc, si ajung sa se creada sfinti. Uita ca a fi om, a fi sfant, inseamna a avea omenie, a suferi impreuna cu celalalt, indiferent de crez, indiferent de ce muzica asculta, indiferent ce haine poarta.

   • esti dus, frate. Serios!

    eu n-am nimic cu nimeni, chiar mai mult decat atat, merg in cluburi, pe stadioane, la diverse evenimente. Am autografe de la Iris, Holograf, antrenori si jucatori de fotbal, plus albume complete pink Floyd, Offsprings, Bad Religion, GrenDay, Linkin Park, ca sa enumar doar cateva din formatiile din sfera rock-ului.

    dar asta nu ma impiedica sa gandesc cu capul si sa fiu cu picioarele pe pamant.

    da, si merg si la biserica, ori de cate ori am ocazia, cel putin de 2 ori pe saptamana si sunt ceea ce se cheama ortodox practicant. Nu ma cred sfant.

    iar tu ai o perceptie superficiala despre religie si ce te inconjoara. Presupui. Si doar atat. Eu am experienta ambelor „lumi”. Le port cu mine si am reusit sa le imbin armonios, asa incat nu intra in conflict, din contra, se completeaza. Dar am vazut si suflete schingiuite de cultura mortii. Metalul e unul din elementele ei.

 6. In calitate de mirean.

  Ce gasesc? E foarte simplu. Conexia cu divinul. Senzatia de impacare si impreuna-lucrare, de fratietate, de armonie si de pace. Multi cauta asta, sau daca nu o cauta, o simt, in adunarile de pe stadioane la concerte. E o stare de euforie, sa-i zicem, dar de alta natura, mai autentica si mai durabila. Este vorba de dragoste, a primi si a iradia dragoste, de daruire si tot ce e frumos. Sigur, nu gasesti asta chiar in orice biserica, sunt cazuri si cazuri, trebuie sa cauti, sa citesti ca sa stii ce sa cauti sau cum sa evaluezi ce ai gasit.

  E vorba de un SENS care ti-l da in toate directiile, sociale, culturale, spirituale si chiar fizice.

  Daca esti curios sa cunosti lumea, sensul ei, originea ei, scopul ei, rostul si destinatia ei, astea se pot gasi numai in Biserica. Altfel, orbecai. Gasesti oarecare placeri in lucruuri dar vei suferi mereu o stare de apasare, incertitudine, frica, angoasa si neimplinire. Viata este numai in Biserica, in afara ei e moarte, chiar daca nu te loveste din prima. In final vei realiza.

  • Este o opinie si va multumesc pentru ea. Eu consider ca Biserica nu mai reprezinta ceea ce dumneavoastra cautati sa gasiti. Sens, directie, terapie, impreauna simtire, toate astea au ramas doar istorie.

   • din cate-mi pare, desi e posibil sa nu ma prind, vorbesti facand niste supozitii. Stii ceva concret?
    eu zic ca este ceea ce dumitale si altii contestati, din doua motive, simple si clare:
    1 – este experienta mea zilnica. Daca eu trec prin spatele unui bloc, venind in vizita la tine si spun ca am vazut o zebra, tu nu poti spune ca nu. Poti cel mult sa zici, poate, sau nu cred. Desi probabilitatea e mica, sansa ramane, tu din fotoliu, n-ai cum sti. Cu alte cuvinte, nu poti comenta nici de pe margine, nici cu ce cunosti din presa, nici macar printr-o experienta sumara.
    2 – Dumnezeu e viu, deci el ramane accesibil oricui si oricand. Si teoretic si practic. Poti crede sau nu, e altceva, dar ca argumentare n-ai ce zice.

    • Vorbesc din experienta. Interactionez cu mediul religios in multe ipostaze. Si chiar nu m-as baza pe experienta mea subiectiva, insa sunt miliarde de oameni in suferinta, iar Biserica (doar din Romania) sta pe o avere de cel putin 1 miliard de dolari, fara sa produca nimic pentru oamenii nevoiasi.
     Daca tot dispune de avere, sa puna banii la munca pentru cei aflati in nevoie si atunci o sa cred ca exista un sens si o directie.

     • frate, nu stiu de unde ai sursele,

      Biserica cheltuie foarte mult pt asistenta sociala. In ultimul an peste 10 milioane de euro. Atentie, vorbim de bani cash nu de averea in sine. Faptul ca ai teren agricol e una, sa-l poti valorifica e alta. La fel si cu padurile, nu se pot defrisa asa hai-hui. Plus de asta, sunt cheltuieli: manastiri, episcopii, nu e asa simplu cum credeti voi. Stii cat costa o pereche de ochelari sau un consult mai amanuntit, plus pastile, eventuale operatii, etc. Personalul monahal il lasam de izbeliste si hranim boschetarii nu?

      Dar Statul, care suge din salarii peste 50% ce face cu banii? Sa fim seriosi, realitatea e cea care este nu care o vrem noi.

     • Acele cheltuieli cu manastiri, episcopii, biserici, sunt extrem de mari si ineficiente in spatiul public.
      Biserica nu trebuie sa-si vanda averea ci doar sa o puna la lucru in folosul oamenilor.
      Pana la urma de ce ar avea biserica pamant si avere daca nu tot pentru oameni?

      Statul ia impozit 50% pe salarii pentru binele comun. Nu e nimic gresit in asta. Biserica, in schimb, se imbogateste din mai multe surse si pentru binele propriu.

 7. Biserica nu se imbogateste, are venituri si cheltuieli. Legale si morale. A te imbogati e cu totul altceva. Binele ”propriu” e impartit cu comunitatea, te-asigur. Ineficienta e alta problema pe care n-o putem rezolva noi si nu are treaba cu relatia ta si Dumnezeu. Administratorii vor raspunde.

 8. Prostii, cu iz.. democratico-umanitar! Nu e adevarat! Creștinismul nu e nicidecum cultul morții si nici al suferinței, chiar daca asimilează suferința umana – inevitabila pe pământ din cauza condiției noastre căzute, adamice- in „iconomia” caii spre îndumnezeirea omului si regăsirea sa in paradisul eternității. Creștinismul e, din contra!, religia ÎNVIERII si a bucuriei eterne atunci când omul, luat ca individ cu individ, se va fi învrednicit in prealabil, prin faptele sale de viata, sa il regăsească pe D-zeu.
  Si încă ceva, stimate autor INCULT (teologic) al articolului de fata, valorile democratice – cu care ne place noua. modernilor, si mai ales post-modernilor, sa ne mândrim – nu sunt altceva decât VALORI CREȘTINE SECULARIZATE. Acum 300-350 de ani ele nu s-au putut naște decât într-un univers mental ÎMBIBAT de CREȘTINISM.
  Pentru cultura ta generala, creștinismul si democrația de tip clasic-liberal reprezinta marele PLEONASM al istoriei moderne, Dar pentru asta, ca sa înțelegi de ce, trebuie sa te mai străduiești. Recte, sa mai.. „ștuduiești”. Si nu sa ne trântești pe portativ.. asaa, nitam-nisam, pe nepusa masa, truismele ateo-marxistoide, multiculturailste, ale unor renegați de tipul lui Remus Cernea, Bucurenci sau Vasile Ernu.
  Altfel spus, nici macar umorile tale, îndreptățite după tragedia de la „Colectiv”, nu te îndrituiesc sa acuzi creștinismul si ceea ce nici măcar nu te-ai străduit in prealabil sa înțelegi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.