Home / Blog / Ce-i de făcut?! Și de ce alegerile anticipate nu sunt o soluție.

Ce-i de făcut?! Și de ce alegerile anticipate nu sunt o soluție.

Ce-i de facutAm participat în serile de marți și miercuri la mișcarea stradală ce s-a format în urma tragediei de la Colectiv. Oamenii nu au ieșit îmbibați de cerințe clare și concrete. Nu au așteptări, nu (mai) cred în minuni, nu se simt reprezentați.
Dupa catastrofa de vineri (30.10.2015) simți nevoia să strigi, să urli la toate și la toți, vrei să te descarci, să îți arăți furia. Și urli împotriva sistemului reprezentat de politicieni, împotriva indolenței bisericii, împotriva conspiraționiștilor, împotriva blocurilor și clădirilor neechipate corespunzător, împotriva secțiilor medicale noi, inaugurate și nefolosite, împotriva autostrăzilor scumpe și crăpate la mai puțin de o lună de la darea în folosință.

Nu a fost un protest, cel puțin nu unul vehement. A fost un act de prezență, a fost urletul oii (nu doar un behăit) împotriva ciobanului ce-i tunde lâna și îi valorifică laptele, a fost urletul spaimei în fața morții, a revoltei împotriva cuțitului ascuțit dinaintea paștelui și nu în ultimul rând plânsul pierderii celor dragi.

Oamenii vor o clasă politică noua, vor parlamentari noi, vor politicieni educați și cu spirit civic. Dar asta o spunem printre buze și nu ne întoarcem cu spatele atunci când astfel de specimene ne stau în față: vlad ursuleanfoto- FB Vlad Ursulean

Nu avem nevoie de golani care să ne instige, nu avem nevoie de ultrași să strigăm, nu avem nevoie de „portavoci stricate, securiste” ca să ne auzim. Avem nevoie de noi, de cei ce știm ce vrem, avem nevoie de organizare, de captele luminate, de cineva care să știe să vorbească pentru noi. De cineva care să nu ne fie rușine, de cineva dintre noi, dintre generația care știe ce înseamnă să muncești, să inovezi, să produci.

Dacă am avea alegeri anticipate în două luni i-am alege tot pe ei, pentru încă 4 ani, tot pe lupii travestiți, ascunși sub umbrela noilor denumiri ale acelorași partide. Nu, nu avem nevoie de alegeri anticipate! Avem nevoie de organizare, de mobilizare și consolidare a acțiunii. Generația facebook nu trebuie să comenteze doar din fața laptopului, a tabletei, sau din fața televizorului. E nevoie de acțiune, de partide noi, cu oameni ce nu au făcut parte din vechiul sistem.

Dacă până la alegerile parlamentare din 2016 apare un partid al tinerilor, al celor ce s-au săturat să facă ce li se spune, al celor ce până acum au crezut că sistemul politic nu-i afectează, ce s-au comportat ca și cum viața lor este separată, intangibilă de sistemul corupt, dacă până în 2016 găsim câțiva tineri, câțiva oameni ce vor să încerce o schimbare, o altă abordare, atunci vom fi învățat ceva și ne vom fi ales cu ceva din toată această miscare. Ce-i de făcut?

Nu vă grăbiți să puneți ștampila pe aceleași cadre ce-și schimbă tabăra după cum bate vântul. Să fim deștepți, să fim informați! Nu mai citiți site-uri ce vă insultă inteligența, ce bagatelizeaza năzuințele noastre, ce au articole ce nu ne reprezintă.
Nu mai share-uiți prostiile postate de proști doar pentru a arăta că ei există. Știm că există, sunt mulți și mulți din ei ne conduc.

Se spune că în democrație numai norocul face ca un lider puternic să preia puterea. Noi nu avem nevoie de lideri securiști, nu de lideri gradați, nu avem nevoie de marionete, de etichete, în care să învestim toate spranțele noastre. Avem nevoie doar de cineva dintre noi, fără să fie atins de sistemul corupt, de un om pregătit să strângă lângă el oameni puternici, cu idealuri, oameni care să exclame „I have a dream!”

Dar să nu visăm că schimbarea vine în trei zile. E nevoie de continuitate, de prezență în spațiul public. Prima țintă trebuie să fie intrarea în parlament, cu orice procent ce trece peste cel limită.
Nu trebuie să ne învețe nimeni că sistemul corupt naște o națiune slabă, că naște oi pregătite doar pentru tăiere. Nu trebuie să ne spună nimeni că biserica nu trebuie să mai primească finanțare de la bugetul statului, nu trebuie să ne spună nimeni că numirile pe criterii politice în administrație este un lucru contra-perfomant. Știm mult mai multe lucruri de-atât. Trebuie doar să acționăm în mod inteligent.

Asta avem de făcut, să ne strigăm prezența și revolta, apoi la treabă!

imagine: actualitateacalarasi.ro

Facebook Comments

About Claudiu

2 comments

  1. Lumea iasa in strada, dar ce propuneri sunt pentru eventualele inlocuiri? Ca lumea vrea schimbare, dar concret, nume si prenume? Nimeni nu a zis nimic.
    E ca si poza aia de pe Facebook: cine vrea schimbare si toata lumea era cu mana sus, dar cine vrea sa schimbe, nimeni nu a mai zis nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.